WOZwaardeopvragen.nl

WOZ waarde opvragen: Wet Waardering Onroerende Zaken.
Home Wat is WOZ? Verschil WOZ en OZB WOZ waarde opvragen

Betekenis WOZ - Waardering Onroerende Zaken

WOZ staat voor ‘waardering onroerende zaken’. Onroerende zaken zijn in dit geval bezittingen die ‘niet roerend zijn’, oftewel die vast staan op hun plaats en die men niet zomaar kan verplaatsen. Op die manier is het natuurlijk meteen duidelijk dat bijvoorbeeld een woning of een ander pand op een stuk grond behoort tot onroerend goed. Sinds 1994 is de Wet WOZ langzaam ingevoerd en in 1997 was de Wet in het hele land van kracht. Sindsdien dient iedereen een belasting te betalen die volgens landelijke richtlijnen is vastgesteld. Op die manier is het niet langer mogelijk om te profiteren van eigen slimmigheden of arbitraire voordeeltjes. De overheid heeft hiermee daarom een goede manier gevonden om eigenaren van een huis of een ander pand zoveel mogelijk gelijkwaardig te behandelen.

De waardering onroerende zaken wordt voor een aantal verschillende doelen gebruikt. Het belangrijkste doel is echter toch wel die van de gemeente die op die manier de WOZ waarde van bijvoorbeeld een huis kan bepalen. Deze waarde is van belang voor een aantal belastingen en bepaalt daardoor hoeveel iemand betaalt. Maar hoe wordt deze waarde nu eigenlijk berekend?

In principe wordt iedere woning ieder jaar getaxeerd. Dit betekent dat er wordt gekeken naar het pand zelf en naar de omgeving. Is er bijvoorbeeld een nieuwe populaire attractie in de buurt bijgekomen of is het om een andere reden beter wonen op een bepaalde locatie? Dan zal de waarde stijgen en zal men op basis van de Wet WOZ dus meer belasting dienen te betalen. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook voorkomen dat een huis in waarde daalt, zo houdt men het zo eerlijk mogelijk. Het zou echter wel erg veel werk zijn om iedere woning ieder jaar te taxeren. Er wordt daarom vooral gekeken naar de verkoopprijs van andere woningen in de buurt die vergelijkbaar zijn met de woning. Aan de hand van de prijsontwikkelingen van die woningen kan men gemakkelijk een vrij accurate waardering geven. Mocht deze uiteindelijk toch iets te hoog of te laag zijn, dan kan dit het volgende jaar gemakkelijk weer worden bijgesteld en betaalt uiteindelijk dus niemand teveel of te weinig. Daarnaast wordt er gekeken naar de staat van de woning zelf en de eventuele verbouwingen die er zijn geweest. Wanneer er bijvoorbeeld wordt uitgebouwd of een onderdeel aan het huis wordt toegevoegd zal de waarde stijgen en zullen op die manier ook de belastingen hoger uit gaan vallen.

OZB calculator: Deze OZB berekening is gebaseerd op een gemiddeld tarief van 11%.

WOZ-waarde
Te betalen OZB